31 Aralık 2011 Cumartesi

Mutlu Yıllar!

Yeni yılın herkese sağlık, mutluluk, neşe ve tüm güzel dileklerini de beraberinde getirmesini diliyorum. Aynı zamandan Kedi Mia da sizlere mutlu ve bol gülücüklü yıllar diliyor :D Ben bu akşam Mia ve Minnoş için de bir ziyafet hazırlıyorum. Menüde "süt" var!!!

18 Aralık 2011 Pazar

Tırnakları Bileyelim!! :D

Kedilerin en sevdiği şey halılarımızı, koltuklarımızı ve perdelerimizi tırnaklamak gibi geliyor olabilir bize bazen. Aslında yapmak istedikleri tek şey tırnaklarını bilemek! Tırnakları kedilerin en önemli aksesuarıdır. Kendilerini korumak için tırnaklarına ihtiyaçları var. Tabii ki evde kendisini neden koruyacak diye düşünebilirsiniz. Aynı zamanda bir yerlere tırmanmak için de tırnaklarına ihtiyacı var. İşin aslı bu tamamen içgüdüsel bir şey. Kedinizin, bu ihtiyacını koltuklarınız ve halılarınız üzerinde gidermelerini istemiyorsanız en iyi çözüm çoğu petshop'ta bulabileceğiniz tırmalama standını tavsiye ederim. Fiyatları 15TL ile 100TL arasında değişebiliyor tırmalama standının. Sadece bir tahtaya sarılmış kalın halat özünde baktığınızda kedilerinizi koltuklarınızdan uzak tutacak şey. En basit şekliyle bu tarz bir aksesuarı kendiniz de yapabilirsiniz. Size maliyeti çok yüksek olmayacaktır. Ben biraz daha komplike bir şey aldım kedilerim için (sonuçta yine tahtaya sarılmış halat aldım :D). Peluş ile kaplanmış tırmalama kaidesinin üzerine oturabiliyorlar böylece. Daha farklı modelleri de mevcut: kedilerinize yatacak sepet bulmanıza gerek bile kalmayabilir. Bu tırmalama kaidesinden ilk kedime almamıştım. Maliyeti yüksek oldu benim için. İki seneye kadar tüm koltukların yeniden kaplanması gerekti. İkinci kedimi alınca ilk işim bir tane almak oldu. Yeni kedim koltukları hiç tırmalamadı; ama halıları seviyor. Bunun için biraz ceza biraz da ödül gerekiyor. Halıyı tırmaladığını gördüğümde su sıkıyorum ve bağırıyorum. Tırmalama standını tırmaladığında ise ödül veriyorum (sık olmamakla birlikte Wiskas ödüllerinden verebilirsiniz). Ödüllere bayılıyorlar.

2 Aralık 2011 Cuma

Mama Kabı Seçimi

Mama kabı konusu kediler için gerçekten önemli bir konu. Elbette mama ve suyunu koymak için bir kaba ihtiyacımız olacaktır. Bunun için dizayn edilmiş çeşitli kaplar var petshoplarda.  Ben her iki kedim için de ayrı kaplar kullanıyorum. 

Çelik kapların daha kullanışlı ve hijyenik olduğunu söyleyebilirim. Bu çeşit kaplar ayrı ayrı olduğundan su ve mama koymak daha kolay oluyor. Çoğunlukla kedilerin taze suya ihtiyacı olduğundan suyu daha sık değiştirmemiz gerekiyor. Bu açıdan kapların ayrı durması oldukça başarılı. Çelik olması ise ayrıca hijyenik olmasını sağlıyor. Kolay kolay yosunlanmıyor suyun olduğu bölme. 

Öte yandan uzun süre aramama rağmen küçük kedim Mia için aynı kabı bulamadım. Bu nedenle de plastik, normal iki bölmeli mama kabı almak zorunda kaldım. Bu kapla biraz zorluk yaşıyorum açıkçası. Su koymak zor oluyor diğer bölmede mama varken. Diğer tarafa da su karışmasına neden oluyor. En kısa zamanda bu kabı da değiştirmeyi düşünüyorum. 

Sizlere tavsiyem ayrı bölmeli ve çelik mama kapları kullanmanız olacaktır. Bir de mama kabı seçerken kedinizin bıyıklarının kenarlara değmeyecek büyüklükte olmasıdır. Kediler bıyıkları kabın kenarlarına değdiğinde çok rahatsız oluyorlar. Tabii isterseniz evinizde kullanmadığınız derin seramik veya cam bir kabı da kullanabilirsiniz. Bunlar da kediler için yeterli olacaktır.

Kediler her şekilde mamalarını keyifli bir şekilde yiyorlar. İştahlı kedileri yemek yerken izlemek ayrı bir eğlence oluyor. :D 

29 Kasım 2011 Salı

Yeni Kedi Eve Geliyor

Yeni bir kedi almaya karar verip evdeki kedi sayısını iki veya daha fazla sayıya çıkartmak isterseniz karşılaşılacak en büyük sorun yeni kedinin eve ve yeni ortamına nasıl uyum sağlayacağı oluyor. Ben yeni kedimi almadan önce bu konuda biraz deneyim kazandım. 

Daha önce sokakta bulduğum kedileri ev sahibi yapmadan önce bir süre evimde misafir etmiştim. İlk yapılması gereken şey yeni kediyi eve getirmeden evvel veteriner kontrolünden geçirmek olmalı. Veteriner kedinin bulaşıcı bir hastalığı olup olmadığını belirlemeden yeni bir kediyi eve getirmek oldukça riskli olur. Eğer kedimiz sağlıklıysa ve eve gelmesinde sakınca yoksa hemen yeni kediyi evde özgürce bırakmamanızı öneririm. Eski kedi evi sahiplendiğinden yeni kediyi kabul etmekte zorlanıp onu hırpalayabilir. Hele de yeni kedi yavruysa bu gerçekten çok üzücü olur. Bu nedenle öncelikle bir süreliğine yeni kedinizi küçük bir alanda eve ve aile üyelerine alıştırmakta fayda var. 
Öncelikle tek bir odadan başlamanızı tavsiye ederim. Kendi odanız olabilir. Odaya kedinin ihtiyaçlarını giderecek kum kabı, mama ve su kabı koymalısınız: yeni kedi bir süre sizinle kalacak. Bu süre bir ila iki hafta arasında değişebilir. Süre eski kedinizin yeni arkadaşa ne kadar sürede alışacağına bağlıdır. Ara ara diğer kedinizi odanıza alarak iki kediyi bir araya getirebilirsiniz. Ancak bu ziyaretleri başlangıçta kısa tutmalısınız. Kediler birbirlerine tıslayacaklar ve kabullenmek istemeyeceklerdir. 



Ancak zamanla birbirlerinin kokularına alışacaklar ve arkadaş olacaklardır. Bir kere arkadaş olduklarında evin içinde boydan boya koşuşturmalarını ve aynı topun peşinde koşuşturmalarını seyredeceksiniz. Bu gerçekten çok keyifli. Benim kedilerimden küçük olanı Mia, büyük kedim Minnoş'u düzenli olarak yalıyor. Minnoş biraz yaşlı olduğu için Mia ile pek oynamak istemiyor. Ama Mia kendi kendine bile yetiyor. Yaramazlıkları bazen kızdırsa da ailece bizi çok güldürüyor. Ama iki kediyi beraber uyurken izlemek çok keyifli... 

27 Kasım 2011 Pazar

Çimenler ve Kediler

Kedilerim en çok çiçeklerin olduğu balkonumuzu seviyorlar. Fırsatını buldukça çiçeklerimizi yiyorlar. Bu bizi ne kadar çok kızdırıyorsa onları da o kadar mutlu ediyor. Kediler bunu neden yapıyor? Aslında bunun nedeni midelerinin ağrıması. Bizler nasıl midemiz ağrıyınca ilaç veya alternatif bitkileri tercih ediyorsak, onlar da çimen, eğer bulamazlarsa da emekle yetiştirdiğimiz çiçeklerimizi yiyorlar. Ben bunun için "kedi otu" yetiştiriyorum. 

Küçük bir saksı da kullanabilirsiniz. Toprağın içine tohumları fazla derine batırmadan yerleştirin ve sulayın. Birkaç gün içinde de yeşillenmeye başlayacaklardır. Birkaç santim uzayınca da kedilerinizin gözü başka bir şey görmeyecek ve sizin de çiçekleriniz kurtulacak. 

Bu da fayda etmezse. Çiçekleri kedinizin ulaşamayacağı yerlere koymayı deneyebilirsiniz. Ama kedilerin ulaşamayacağı yerleri bulmak da oldukça zorlu olacaktır. Bir de kedilerinizi çiçeklerinizin yanında görürseniz su sıkma tabancasıyla su sıkmayı da deneyebilirsiniz. Bu gerçekten de çok faydalı bir yöntemdir bu. Kedinizin zararlı şeyler yaptığını gördüğünüzde de su sıkabilirsiniz. Eğitimde çok işe yarar. 

Her Şey Kedi


Kedi! Sadece bir hayvan. Bazen evde beslediğimiz, bazen de sokakta görüp çoğu kişinin pek de önemsemediği hayvanlar. Benim için ise "kedi" çok daha fazlası.

Dün bir kedi sayesinde biriyle tanıştım. Bahçemizde beslediğim kedilerden bir tanesi peşimden otobüs durağına kadar gelince yanımda benimle bekleyen bir adam (ismini vermek pek de doğru olmaz sanırım) kedi beslediğini ve onları çok sevdiğini söyledi ve muhabbet başladı. Otobüs yolculuğu boyunca da aramızda çok güzel bir muhabbet doğdu. Kedi benim için yeni bir insanın dünyasını açtı. Muhteşem bir deneyim. Kedi ile başlayan muhabbet olmasaydı büyük ihtimalle asla konuşmayacaktık.

Bu sadece kediler ve benim hayatıma etkilerinin bir örneği. Evimde iki kedim var. Onlardan öğrendiğim şeyler bir kitabın sayfalarını dolduracak kadar fazla. Varlıklarıyla mutlu olmamın dışında benim için çok farklı insanları tanıma imkanları yarattılar. Kediler aynı zamanda birer filozof ve psikolog. Hiç konuşmadan sadece sizi dinlerler ve rahat tavırlarıyla nasıl stresin hayatınızda yeri olmadığını da anlatıyorlar.

Kediler sadece hayvan değiller; hele nankör hiç değiller. Kimseden görmediğim vefayı yine kedilerimden gördüm. Arkadaşlarınız sizi terk edebilir; sizi kırabilir ve sizinle görüşmek istemeyebilirler. Kediniz ise size kim ne derse desin, nasıl davranırsa davransın her zaman size aynı gözle bakacaklardır. Onlar sizin gerçek değerinizi hep görürler ve sizi severler. Siz patron olduğunuz için değil; sadece sizi sevdikleri için severler. Çünkü patron her zaman onlardır!

Yine de cennette her zaman her şey yolunda gitmeyebilir. Kedilerimiz hasta olabilir veya biraz sıkıntılı olabilirler. İşte o zaman çocuk gibi olurlar. Onlarla ilgilenmeli ve eğer kendimizin çözemeyeceği bir durumsa veterinerimize başvururuz. Burada da önemli olan nasıl iyi bir doktor arıyorsak kendimiz için yetkin bir veteriner ile görüşmemiz gerektiğidir. Çünkü veterineriniz sizin arkadaşınız olacak. Bazen 7/24 kendisine ihtiyacınız olacak. Dokuz yaşında ve altı aylık iki kedisi olan biri olarak size bunu garanti edebilirim.

Yeni kedi sahibi olanlara ve kedisi olup da farklı önerilere ihtiyacı olanlara yardımcı olabilirim diye düşünüyorum. En azından dokuz yıldır bir, son dört aydır da iki kedim var. Hayatınıza girmiş ve girecek olan dört ayaklı meleklerinize yakından bakın. Mutlaka onlardan öğreneceğimiz deneyimler bulacaksınız.

© KEDİ GÜNLÜĞÜ - Template by Blogger Sablonlari - Header image by Deviantart