29 Ocak 2012 Pazar

Kum Kabı ve Kum Seçimi


Kedi bakmak ile ilgili en çekici ve rahatlık sağlayan şey muhtemelen kedilerin tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için dışarıya bizim eşliğimizde çıkmak zorunda olmamalarıdır. Kediler doğuştan bir temizlik anlayışına sahiptirler. Onlar için tek gereken bir kum kabı ve kum olacaktır. Sizin onlara kum kabının yerini göstermeniz yeterlidir. 


Kum kabı için birçok seçeneğimiz var. Bu iş için üretilmiş leğen benzeri kaplar satılıyor evcil hayvan dükkanlarında. Çeşitli boy ve renklerde tercih edilebilirler. Fiyatları da oldukça uygun. Bu kaplar uzun yıllar kullanılabilir. Üzeri kapalı olan kum kapları da var. Kokunun dışarı çıkmasını engelliyor bu kaplar. Ama benim kedilerim içine girmekten korkmuşlardı. Sanıyorum bu kap kedi taşıma çantasını ve bağlantılı olarak veterineri çağrıştırdı kedilere. Bu nedenle normal üzeri açık (leğene benzeyen) bir kum kabı kullanıyorum. 

Otomatik kedi kapları ve bunların özel kumları da var. Ben bu kaplardan hiç kullanmadım. El değmeden rahatlıkla çöpe atılabiliyor kumlar. Ayrıca sizin kum değiştirmek için uğraşmanıza da gerek kalmıyor. En azında bu kabı kullananlardan edindiğim bilgi bu. 

Burada önemli nokta aslında kum kabının nasıl olması gerektiğinden çok kum seçimi. Yine önümüzde bir çok seçenek olacak bir markete gittiğimizde. Benim kullandığım ince granüllü ve kedi idrarı ile birleştiğinde topaklaşan kumlar. Temizlemesi kolay oluyor bu türlerin. Kürekle kolaylıkla alınıp atılıyor. Kalın granüllü ve topaklaşmayan kumları temizlemek için sık aralıklarla karıştırmak gerekiyor. Koku da yapıyor bu türler idrar kapta kaldığı için. Diğer kumlardan çok daha ucuzlar ama pek de hijyenik değiller. Topaklaşan kumlar en rahat ve kokusuz olanı. Ayrıca kalın parçacıklı kumlar kedilerin hoşuna da gitmiyor. Patilerine batıyor bu kalın parçalar. 

Bir başka seçenek ise kristal kum kullanmak. Bu kum türü aslında tam olarak bir kum değil. Kimyasal bir madde. Silikon kum da deniyor bu türe. Koku ve sıvıyı dışarı vermiyor. Ancak yine de kumu sık aralıklarla karıştırmak gerekiyor. Yavru kediler bu kumu yiyebiliyor bazen ve bu ölümcül olabiliyor. Doğal olan ince ve topaklaşan kumlar kullanmak işte bu nedenle en uygun çözüm gibi görünüyor. 

Kedilerinden büyük kedim Minnoş'un tuvalet sorunu var. Daha önce kristal kum kullandım Mia'yı almadan. Minnoş özellikle kum kabının dışına idrarını yapmaya sıklıkla devam etti. Daha sonra topaklaşan ince kumlara geçtim. Başarılı oldu sonuç: Şimdi kum kabına tuvaletini yapıyor. Koku ve temizleme sorununu da büyük ölçüde çözümledim. 

Koku yaparsa kedi tuvaleti otomatik koku spreyleri de kullanılabilir. Ben bunlardan kullanıyorum. Kedi tuvaleti kötü kokmuyor böylece. Kum kabını temiz tutarsak zaten koku sorunu olmuyor. Bir de iyi havalanan bir yerde ise kum kabı evde kedi olduğunu bile anlamak neredeyse imkansız olur. Tavsiye edebileceğim birkaç marka var: Champion kedi kumu, Proline Topakşan Kedi Kumu, Alice Ultra Topaklaşan Kedi Kumu ve Mırmır Topaklaşan Kedi Kumu. Her bir paket 1 ay kullanılabilir. Ayrıca bir tavsiye daha bütün poşeti kedi kabına boşaltmayın. Her yere sıçratırlar kediler kumları ve size ekstra iş çıkar. Kum kabına en fazla 5cm kalınlığında koyarsanız rahat edersiniz. Kediler için de rahat olur kum kabını kullanmaları. 

Not: Bu yazıda kullanılan resimler "http://mamasepeti.com" adresinden alınmıştır. 



1 yorum:

kuru dedi ki...

İnternette ucuz mama ararken uygun fiyata kedi tuvaleti buldum ama sizce buradan almalımıyım

Yorum Gönder

© KEDİ GÜNLÜĞÜ - Template by Blogger Sablonlari - Header image by Deviantart