6 Ağustos 2012 Pazartesi

Ev Kedileri ve Hamilelik

Kedi ve köpek sahibi olan evli insanların çocuk beklediklerinde şüpheye düştükleri bir konudur "toksoplazma". Hatta bu enfeksiyon yüzünden evinde yıllarca bakmış oldukları sevgili dostlarını gözden çıkaran kedi sahipleri de yok değil. Peki ama nedir bu "tokoplazma" tam olarak? 

İnternette bu konuda sayısız kaynak bulunabilir. Hamile olanların da aynı zamanda doktorlarından dinledikleri bir konudur. Toksoplazma Toxoplasma Gondii isimli bir parazitin vücuda girmesi ile geçen bir enfeksiyondur. Bu parazit hayvan dışkısında, çiğ ette ve iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerden geçebilir. Aşısı olmadığından gebelik sırasında bebeğe de geçebilir. Ancak gebelik sırasında bu enfeksiyonun geçme oranı %1'dir. Bunun yanında zaten bu enfeksiyonu doğurganlık çağındaki kadınların %25'i geçirmekte. Bir kere bu enfeksiyon yapılan testlerde pozitif çıkarsa kişi bir daha bu enfeksiyona yakalanmaz ve tam bağışıklık kazanır. Toksoplazma hiçbir belirti göstermemektedir. Gebelikte yakalanılırsa bebeğe zarar vermektedir.

Bunun geçme yollarına baktığımızda kedilerden bulaşması ihtimali yediğimiz meyve ve sebzelerden bulaşması ihtimaline oranla daha düşüktür. Kedilerin tüm iç ve dış parazitleri düzenli olarak yapıldığı taktirde zaten bu risk ciddi oranda düşmektedir. En önemlisi de ev kedilerinin dışarıya hiç çıkmadıkları durumda zaten toksoplazma riski gıdalarla bulaşma riskinin kat be kat altında olacaktır. Eğer bunun tek ve en önemli sorumlusu kediler olsaydı bayan veterinerlerin hiç çocuğu olmamalıydı bu varsayım altında.

Kendi veterinerim bundan üç yıl kadar önce çok sağlıklı bir bebek sahibi oldu ve son güne kadar da çalıştı. Elinden sadece ev kedileri değil sokak kedileri de geçti hamilelik sırasında. Hatta Toksoplazma negatifti testlerinde. Bu durumda sorunun aslında evde beslenen kedilerle ilgili olmadığı ortadadır. Bu yüzden kedisini vermeyi düşünen anne adayları yıllarca evlerinde onlara arkadaşlık eden ve en önemlisi onlarla yaşamaya alışmış kedilerini gözden çıkarmadan önce bir kere daha düşünürlerse o hayvancıkların da günahına girmemiş olurlar. 

© KEDİ GÜNLÜĞÜ - Template by Blogger Sablonlari - Header image by Deviantart